O Γιάννης Χατζηλοΐζου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1976. Είναι Ιδρυτής, Πρόεδρος, και Μουσικός & Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Αθηνών («ΦΑ»).

Γεννημένος σε μουσική οικογένεια, είναι υιός του εθνικού συνθέτη της Κύπρου, Μιχάλη Χατζηλοΐζου, συνθέτη της πρώτης Κυπριακής Όπερας, και ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την Αμερικανική Μουσικολογική Εταιρεία ως ο «6ος Τραγωδός».

Η μητέρα του, Μαίρη, είναι σοπράνο στη χορωδία του Μουσικού Ομίλου Λευκωσίας (1971) του πατέρα του, ενώ ο
αδερφός του, Φώτος, είναι πιανίστας, καθηγητής μουσικής, και συνθέτης. Αποφοίτησε αριστούχος από την Κυπριακή Μουσική Ακαδημία (Έτος Ιδρύσεως 1956) και την τάξη της ιδρύτριας κας Δέσπως Χατζηλοΐζου-Φραγκάκου (συνωνυμία) με Πτυχίο Πιάνου, και Πτυχίο Αρμονίας & Αντίστιξης με μέντορα πάντα τον πατέρα του.

Γιάννης Χατζηλοΐζου
Μετά από υποχρεωτική δίχρονη στρατιωτική θητεία όπου υπηρέτησε ως Λοχίας Στρατονομίας, επέκτεινε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου διέμεινε για μία δεκαετία, φοιτώντας στο American Conservatory of Music και το Roosevelt University στο Σικάγο, το University of Oklahoma, και το Boston University. Μέντορές του υπήρξαν, επίσης, ο πιανίστας/συνθέτης Νικόλαος Αστρινίδης, ο πιανίστας Michael Ruiz, και ο μαέστρος/συνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου. Το 1999, διορίστηκε από την ίδια την ιδρύτρια, ως ο διάδοχος Πρόεδρος & Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κυπριακής Μουσικής Ακαδημίας.

Το 2006 ο κ. Χατζηλοΐζου επέστρεψε στην Κύπρο και το 2008 έγινε ο νεαρότερος Μαέστρος/Συνθέτης στην ιστορία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, εγκαινιάζοντας μια στενή σχέση που θα διαρκούσε μια δεκαετία. Το 201ο διορίστηκε Μουσικός & Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Orphean Singers Cyprus, οδηγώντας την πάλαι ποτέ Κρατική Ορχήστρα και τη Βρετανική Χορωδία σε διεθνή αναγνώριση.

Εν τω μεταξύ, το 2007 ο ίδρυσε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Κύπρου («ΦΟΚ»), μια μεγαλύτερη και πλήρη επαγγελματική συμφωνική ορχήστρα την οποία διευθύνει σε ειδικά προγράμματα στη Μεγαλόνησο. Τέτοια πρότζεκτ περιλαμβάνουν την Όπερα «Επιτάφιος» του πατέρου του, στην πρώτη επαγγελματική παραγωγή μελοδράματος εξολοκλήρου από Κύπριους συντελεστές, με τον ίδιο το Συνθέτη στον κύριο ρόλο του «Ποιητάρη».

Αξιοσημείωτο πως η ιστορική αυτή παράσταση έγινε εφικτή με την ευγενή αποκλειστική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς. Άλλες παραγωγές της ΦΟΚ υπήρξαν η «9η του Μπετόβεν» για την Επίσημη Τελετή Παράδοσης του Τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, και η Extravaganza του William Walton «Η Αρκούδα», υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κας Άντρης Αναστασιάδη.

Από την ηλικία των 10 και καθ’ όλη την μέχρι τώρα καριέρα του, ο κ. Χατζηλοΐζου έχει εμφανιστεί ως Πιανίστας, Μαέστρος, και Συνθέτης σε πλειάδα παραστάσεων σε πέραν των 25 χωρών σε 5 ηπείρους. Το 2021 τιμήθηκε ως Εκπρόσωπος Καλλιτέχνης της Κυπριακή Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περιοδεία στις κυριότερες πόλεις της Αυστραλίας. Το 2015 έγινε ο πρώτος Έλληνας Μαέστρος που διηύθυνε την περίφημη Συναυλία της Κυριακής της Αναστάσεως στον εμβληματικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη.

Φιλαρμονική Αθηνών
Την Άνοιξη του 2019 αφήνει ένα εμβληματικό στίγμα στην Αθήνα διευθύνοντας τη Συμφωνία του «Νέου Κόσμου» του Αντονίν Ντβόρζακ και το «Ρέκβιεμ» του Βόλφγκαγκ Αμαντέους Μότσαρτ με τη «ΦΑ», σε μια τεραστίων διαστάσεων συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους προσκαλείται να διευθύνει την επετειακή συναυλία για τα 10 Χρόνια του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ύδρα προς τιμή του Κωστή Σοφιανού, παρουσία της Βασίλισσας Άννας-Μαρίας.

Το φθινόπωρο του 2019 ο κ. Χατζηλοΐζου αποθεώνεται από το Νεοϋορκέζικο τύπο, όντας ο πρώτος Έλληνας Μαέστρος/Συνθέτης μετά τον αείμνηστο Δημήτρη Μητρόπουλο (1896-1960) που ανεβαίνει θριαμβευτικά στο βάθρο του Stern Auditorium / Perelman Stage στο ιστορικό Carnegie Hall, και μόλις ο δεύτερος Έλληνας Καλλιτέχνης μαζί με τον κορυφαίο Βιολιστή Λεωνίδα Καβάκο μετά τη θρυλική Μαρία Κάλλας (1923-1977). Μερικά από τα σχόλια του τύπου στη Νέα Υόρκη για το ντεμπούτο εκεί του Μαέστρου:

«Ελληνική Ανάσταση στο Carnegie Hall με έναν εμβληματικό Χατζηλοΐζου στο βάθρο»
«Πρέσβυς της Ελλάδας στον Κόσμο ο Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου και η Φιλαρμονική Αθηνών»
«Θρίαμβος για τον Μαέστρο Γιάννη Χατζηλοΐζου και τη Φιλαρμονική Αθηνών στο Κάρνεγκι Χολ»
«Με ένα εκστατικό Μάλερ μάγεψε ο Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου τη Νέα Υόρκη»
«Ο Ηράκλειος Άθλος έπεσε στους ώμους του Μαέστρου Γιάννη Χατζηλοΐζου, ο οποίος ήταν κάτι περισσότερο από έτοιμος για την πρόκληση»
«Ψηλός και επιβλητικός, ο Χατζηλοΐζου θύμισε Σόλτι, μόνο που οι κινήσεις του ήταν πιο ακριβείς και συγκρατημένες από το υπερκινητικό στυλ του αείμνηστου Ούγγρου Μαέστρου»
«Ο Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου είναι εντυπωσιακός. Μια μεγαλοπρεπής ηγετική προσωπικότητα, έχει άριστη γνώση της παρτιτούρας, και την εμπειρία να την κρατά την Ορχήστρα του υπό έλεγχο»
«Η υψηλή Μουσική παραμένει η πιο διαπρεπής αθανασία που μπορεί να επιτύχει η ανθρωπότητα. Κι αυτό είναι που πέτυχε ο Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου στο Κάρνεγκι Χολ»
«Ο Γιάννης Χατζηλοΐζου ακολουθεί στα χνάρια του Μητρόπουλου, του Μπέρνσταϊν, του ίδιου του Μάλερ»
Ως Συνθέτης, η Μουσική του έχει βραβευτεί από οργανισμούς όπως η Κυπριακή Προεδρία και το Φεστιβάλ των Καννών, παραγγελθεί από θεσμούς όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και ερμηνευτεί διεθνώς σε θέατρα όπως το Musikverein της Βιέννης και το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης από σύνολα όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η Φιλαρμονική Αθηνών, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Σαράγιεβο, κ.ά..

Ο «Σέρβικος» Κυπριακός Χορός Αρ.1 (2010) παραμένει το πιο πολυπαιγμένο έργο συμφωνικής μουσικής στα χρονικά της Κύπρου.

Ο κ. Χατζηλοΐζου είναι ο Ιδρυτικός Πρόεδρος του «Κοινοφελούς Ιδρύματος Χατζηλοΐζου για τις Τέχνες τον Πολιτισμό και την Ειρήνη», γεφυρώνοντας κουλτούρες και θρησκείες μέσω ενός εκτενούς και ποικιλόμορφου φιλανθρωπικού έργου, σε συνεργασία με οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η UNICEF, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το State Department, ο Ερυθρός Σταυρός, το Διεθνές Ρόταρυ, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Ίδρυμα Λεβέντη, το Προεδρικό Μέγαρο Λευκωσίας, Πρεσβείες και Οργανισμούς, και εξέχουσες προσωπικότητες ανά το παγκόσμιο.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ | «ΦΑ»

Η Φιλαρμονική Αθηνών («ΦΑ») ιδρύθηκε από το Μαέστρο Γιάννη Χατζηλοΐζου. Είναι εγγεγραμμένη εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, ενώ διατηρεί επίσης και αυτόνομο Κοινωφελές Ίδρυμα στη Νέα Υόρκη µε την επωνυμία Athens Philharmonic Foundation.

Είναι η μόνη πλήρως ιδιωτική επαγγελματική Ορχήστρα σοβαράς μουσικής στην Ελλάδα, η µμεγαλύτερη ορχήστρα στη χὠρα, και η µόνη Ελληνική ορχήστρα κλασικής µμουσικής µε κορυφαία διεθνή διάκριση. Όραμα του Μαέστρου και πρωταρχικός στόχος είναι η ΦΑ να συνεχίσει το έργο της ως ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος ιδιωτικός πολιτιστικός πρεσβευτής της Ελλάδας ανά το Παγκόσµιο.

Συνεργασία ΦΑ & EuroProtection Brokers S.A.

Η EuroProtection Brokers S.A. γίνεται ο πρώτος επίσημος στρατηγικός συνεργάτης της Φιλαρμονικής Αθηνών («ΦΑ») από τον επιχειρηματικό κόσμο, επενδύοντας τόσο στη ΦΑ όσο και στον ίδιο το Μαέστρο κ. Γιάννη Χατζηλοΐζου και το όραμά του να εξελίξει τη ΦΑ ως το μεγαλύτερο πολιτιστικό και διαχρονικό brand της Ελλάδος στον κόσμο.

Ο ιδρυτής της Europrotection Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, με σπουδές στην Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μετεκπαίδευση στα ασφαλιστικά στο Λονδίνο και την Βασιλεία, συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση με παρουσία στη διεθνή ασφαλιστική αγορά που ξεκινά το 1929, συμμετέχοντας σε εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα που εδρεύουν στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Βουλγαρία και τις Η.Π.Α., που δημιουργούν έναν διεθνή όμιλο επιχειρήσεων στο χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και εκπροσώπησης αλλοδαπών ασφαλιστικών εταιρειών.

Επίσης, στο Λονδίνο εδρεύει και η Advanced Integration (AI), εταιρεία με διεθνείς διακρίσεις σε έργα τεχνολογίας αυτοματισμού (Residential, Marine, Hotels, Commercial) της οποίας ο κ. Παπαγιαννόπουλος είναι συνιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος.

Παράλληλα ο κ. Παπαγιαννόπουλος παρέχει υποστήριξη σε πρωτοβουλίες προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και ατομικά αλλά και στα πλαίσια δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενώ κατέχει την τιμητική θέση του Ιδρυτικού Προέδρου στον οργανισμό «Σύλλογος Θυάτειρα, Διεθνής Ένωση Φίλων Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας».

Η συνεργασία μεταξύ ΦΑ και EuroProtection Brokers S.A. αναδεικνύει τη σημασία της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας ως πολύτιμο συνοδοιπόρο της ΦΑ, με αμοιβαίο όφελος για όσους ακολουθούν αυτή την υψίστου πολιτιστικού επιπέδου έκφραση εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας.